torstai 12. syyskuuta 2013

Perusspagetti

Joskus on päivä jolloin ei jaksa miettiä mitä laittaisi ruoaksi. Tai sitten on miettinyt, mutta toteaa että toinen kasvisruokapäivä putkeen ei juuri nyt ole yhtään hyvä idea. Silloin on perusspagettipäivä. Siis spagetti ja tomaattinen jauhelihakastike, jonkunlainen bolognese.

Perusspagetti
4 hengelle, 30 min

  • 400 g jauhelihaa
  • 1-2 sipulia
  • valkosipulia
  • muutama porkkana
  • (muita sopivia vihanneksia, esim. paprikaa)
  • 2 tlk tomaattimurskaa tai yksi tomaattimurskaa ja yksi valmista pastakastiketta
  • mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • chilijauhetta
  • tuoretta tai kuivattua timjamia
  • 400 g spagettia
  • 1 tl suolaa
  • rypsiöljyä keitinveteen
  • oliiviöljyä valmiin pastan joukkoon
Toimi näin:
  1. Kuori ja pilko vihannekset. Kuullota öljyssä paistokasarissa ensin porkkanat, lisää joukkoon sitten sipulit ja valkosipuli, sitten paprika. Siirrä sivuun toiseen astiaan (esim. lautaselle jolta syöt myöhemmin, välttääksesi tiskiä).
  2. Paista jauheliha, lisää joukkoon mausteet loppuvaiheessa.
  3. Lisää vihannekset takaisin paistokasariin. Lisää myös tomaattimurska.
  4. Laita pastavesi kiehumaan mahdollisimman isoon kattilaan (italialaiset suosittelevat jopa 1 litra vettä per 100 g spagettia!)
  5. Anna pastakastikkeen hautua pastan keittämisen ajan.
  6. Keitä spagetti, lisää keitinveteen suolaa ja rypsiöljyä. Sekoita spagettia keittämisen alkuvaiheessa jotta se ei muodosta klimppejä ja kypsyisi tasaisesti.
  7. Kaada pastavesi pois, lisää joukkoon vähän oliiviöljyä.

Variaatioita saa esim. lisäämällä joukkoon herkkusieniä, ja/tai purkin ruokakermaa, aurajuustoa tai sulatejuustoa.

Näitä päiviä on sen verran usein, etten koskaan oikeastaan suunnittele tekeväni pasta bolognesea, mutta sitä tulee silti syötyä tämän tästä...

Edit 13.9.2013 klo 15:34: spagetinkeitto-ohjetta tarkennettu lukijoiden pyynnöstä.

2 kommenttia:

  1. Hyvin selostettu, jopa minäkin osasin vaikken mikään synnynäinen kokki olekaan. Maukasta arkiruokaa ilmaan kikkailua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa jos reseptistä oli iloa! Ja kiitos että kerroit!

      Poista