lauantai 21. syyskuuta 2013

Vauvanruokavinkkejä, osa 1: ruokaa alle 1-vuotiaalle

Edit 11.2.2016: kirjoitin tämän postauksen pari vuotta sitten. Nyt toinen lapsemme on soseiässä, ja päätin jatkaa vauvanruokasarjaa. Siitä löytyy nyt myös Osa 2: Vihannekset 4-7-kuiselle, sekä Osa 3: puurot sekä hedelmä- ja marjalisukkeet. Lisään tähän uusia linkkejä kunhan ehdin jatkaa sarjaa.

Siskoni lapsi on vielä alle 1-vuotias, joten vielä pari kuukautta teen hänelle eri ruoat, koska itse emme viitsi syödä suolatonta, punajuuretonta, pinaatitonta, juustotonta jne. ruokaa (totuuden nimissä täytyy tässä vaiheessa kertoa, että lapset ovat joka toinen viikko perjantaita lukuun ottamatta päivähoidossa siskoni luona, joten teen ruoat seuraavaksi päiväksi vain joka toinen viikko). Päätin tehdä kerralla isomman satsin pakastimeen, ettei arki-iltaisin tarvitse vääntää useampaa erilaista ruokaa.

Bataatti-peruna-porkkana-sipuli-kanapata alle 1-vuotiaalle
noin 10 annosta, à 180 g

Ainekset
 • 2 isoa bataattia
 • 6 perunaa
 • 2 pientä sipulia
 • 3 porkkanaa
 • 200 g maustamattomia kanafileitä (tarkista ettei fileissä ole suolaa, nykyään "maustamatonkin" voi olla kevyesti suolattu!)
 • yrttejä, pippuria yms. mausteita maun mukaan
Ohjeet
 1. Laita isoon kattilaan noin 1,5 l vettä kiehumaan.
 2. Kuori ja lohko juurekset ja perunat. Kun vesi kiehuu, heitä ne kattilaan. Vettä pitäisi olla sen verran että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä 15-20 min, kunnes ne ovat pehmeitä. Voit lisätä loppuvaiheessa pippuria ja yrttejä makua tuomaan.
 3. Vihannesten kypsyessä kuutioi kanafileet. Laita pieneen kattilaan pieni määrä vettä kiehumaan, ja lisää siihen kanafileet, keitä n. 5-7 min.
 4. Kaada juureskattilasta osa vedestä toiseen astiaan, osan voit kaataa pois.. Muussaa perunat ja juurekset perunanuijalla. Jauha kana sauvasekoittimella keitinvetensä kanssa.
 5. Sekoita kana ja muusi. Lisää keitinvettä, jos koostumus on liian kiinteä.
 6. Lusikoi pieniin pakasterasioihin. Muista merkata sisältö, esim: "bataatti-peruna-porkkana-sipuli-kanapata 180g syys 2013". 
Vinkki 1: Kun pakastimessa on iso kasa erilaisia rasioita, on ihan kiva että niiden päällä oikeasti lukee mitä niissä on. Et kuitenkaan muista myöhemmin. 20 rasian avaaminen ja jäisen soseen koostumuksen arvuuttelu on aika ikävää puuhaa. Kannattaa säilyttää rulla ohutta maalarinteippiä ja hyvä merkkaustussi vaikka keittiön laatikossa. Jos ei ole allergioita, voit toki merkata vaan "vauvalle syys 2013."

Vinkki 2: Kannattaa ostaa kasa pieniä, esim. 2,5 dl pakasterasioita. Ne ovat juuri sopivia annosrasioita vauvan- ja taaperonruoille, ja niitä mahtuu paljon pakastimeen.

Vinkki 3: Perunasta tulee liisteriä jos sen soseuttaa sauvasekoittimella. Siksi teen perunaruokia yleensä kahdessa kattilassa. Pienemmälle vauvalle laitoin lihan ja vihannekset toiseen ja perunan toiseen, soseutin lihan ja vihannekset sauvasekoittimella ja perunan nuijalla, myöhemmin siirryin soseuttamaan myös vihannekset nuijalla, jolloin laitoin sen perunan kanssa samaan. Kalaruokia tehdessä voi kaikki laittaa samaan (kala vasta myöhemmin mukaan!) ja soseuttaa kaikki nuijalla. 

Vinkki 4: Jos haluaa hienompaa muusia nuijalla soseuttaessa, voi perunat ja muut painella nuijalla siivilän läpi.

Olisiko teillä lisää vinkkejä vauvanruokien suhteen! Saa kommentoida!
4 kommenttia:

 1. Onnittelut hyväruokahaluisesta lapsesta ja serkkupojasta/tytöstä! Me tehtiin kuukausikaupalla mitä erilaisimpia sosevariaatoita lähinnä roskiksen täytteeksi. Oli tosi turhauttavaa eikä edelleenkään 2 ikävuoden kynnyksellä päästä kovin helpolla.
  T. Neiti nirppanokan äiti Leidenistä :)

  VastaaPoista
 2. No, meidän lasta ei kovin hyväruokahaluiseksi voisi kutsua. Sen sijaan serkkupoika aukoo suutaan kuin linnunpoika. Meidän pojalla on jo monta kuukautta pitänyt olla kädessä jotain omaan tahtiin mussutettavaa (esim. banaania, tomaattia, leipää) ja siinä sivussa saan sitten syötettyä muutaman lusikallisen. En todellakaan tehnyt 180 g annoksia silloin kuin tein omalle pojalle.

  Tosin bataattiruoat menee huomattavasti helpommin kuin mitkään muut myös meidän pojalle!

  VastaaPoista
 3. Hedelmät ja makeat vihannekset on olleet meidän ruokailun pelastus. Alkuun piti kaikissa soseissa olla joko bataattia, porkkanaa tai palsternakkaa (mieluiten kaikkia kerralla). Nyttemmin on jo vähän monipuolistunut maku ja etenkin pastaruuat maistuu. Mutta tosiaan palsternakkaa voin suositella hyvänä vauvansoseen ainesosana. Se on vähän "unohdettu" juures, mutta tosi edullinen, saa varmaan kotimaisia (toisin kuin bataatteja) ja sopii pehmentämään monen ruuan makua. Pelkästä palstenakasta ei mun mielestä kannata sosetta tehdä. Kiireiselle uraäidille vinkkinä myös suomalaisen ruokateollisuuden neronleimaus: valmiit juuressoseet. Löytyy vihannesosastolta ja näyttää koiranmakkaralta. Mutta kun etikettejä tutkii tarkemmin, niin muistaakseni ovat lisäaineettomia ja suolattomia ja luomuakin löytyi ainakin Munkkiniemen K-marketista. Niitä ollaan joskus siellä lomaillessa käytetty.

  VastaaPoista
 4. Loistovinkki tuo palsternakka! Nyt onkin oiva aika ostaa sitä, talvella maksaa moninkertaisesti. Peruna-palsternakkasose on tosi maukasta, myös aikuiseen makuun!

  Kiitos juuressosevinkistä! Jostain syystä ei ole tullut itse kokeiltua, paitsi kerran olen tainnut tehdä pikasosekeittoa sellaisesta. Joissain niistä näyttäisi olevan suolaa, mutta ei kaikissa.

  VastaaPoista