perjantai 6. syyskuuta 2013

Tuorepinaattiletut, katkarapujogurtti ja salaatti

Idea tähän ruokaan tuli opiskelututultani, sekä vanhempanilomakollegaltani, joka valmisti tätä itselleen sekä noin 5 äidille ja 5 lapsen katraalle (vauvat söivät vielä silloin omia soseitaan) vielä ollessani äitiyslomalla ja harrastaessamme päiväkahvi tai -ruokailuvierailuita toistemme luokse.

Reseptiä en tajunnut kysyä, mutta kokeilin replikoida muistikuvieni perusteella sekä hieman nettireseptejä selaten, kun kerran pinaatticouscousista jäi reippaasti tuoretta pinaattia yli.

Yleensä en osta katkarapuja, viimeksi ehkä kaksi vuotta sitten. Niitä kalastetaan usein pohjatroolilla, eli hieman yleistäen pohjasta raavitaan irti kaikki, minkä jälkeen saaliista poimitaan katkaravut ja heitetään kuolleet korallit ja kalat takaisin mereen. Varmistin että katkaravut ovat kuitenkin MSC-sertifioituja. En tosin tiedä takaako se oikeasti kestävän kalastustavan. Mutta jos nyt kerran kahdessa vuodessa... Seuraavan kerran pitää kehitellä joku muu täyte.

Aikaa säästääksesi toimi seuraavasti:
  1. Huuhtele pinaatti salaattilingossa ja linkoa kuivaksi.
  2. Ota katkaravut sulamaan ja valumaan salaattilingon siivilään. Voit sulattaa niitä myös huuhtelemalla hieman kylmällä vedellä.
  3. Paista pinaatti, tee lettutaikina, jätä turpoamaan.
  4. Taikinan turvotessa tee kastike ja lisukesalaatti, mutta jätä katkaravut vielä lisäämättä.
  5. Ryhdy paistamaan mahdollisimman monella pannulla (itse käytin kahta, isoa ja keskikokoista paistinpannua, myös pikkulettupannut käyvät). Paistamisen ohessa ehtii kattaa pöydän, viimeistellä kastikkeen (eli lisätä katkaravut), tyhjentää tiskikoneen ja keittää vaikka lapselle iltapuuron.
Pinaattiletut ja katkarapu- tai fetakastike, neljälle
Letut:
  • 200 g tuoretta pinaattia
  • 1 rkl voita ja 1 rkl oliiviöljyä pinaatin freesaamiseen (kaikki ranskalaiset pinaattiohjeet käskevät laittaa voin ja oliiviöljyn seosta vihannesten, erityisesti pinaatin paistamiseen/kypsentämiseen pannulla)
  • 2 kananmunaa
  • 6 dl kevytmaitoa
  • 1 dl ruisjauhoa
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 tl suolaa
  • 1,5 tl sokeria
  • voita tai Oivariinia lettujen paistamiseen 
Katkarapukastike:
  • 200 g pakastekatkarapuja (kuorittuja)
  • 300 g kreikkalaista jogurttia
  • 1/4 sipulia tai pieni kesäsipuli varsineen
  • Silputtuja yrttejä, esim. ruohosipulia ja persiljaa.
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä maun mukaan
  • 1/2 sitruunan mehu 
Ohjeet pinaattilettuihin:

  1. Silppua pinaatti ja freesaa se kuumalla pannulla voissa, jätä jäähtymään. (Jaksan aina ihmetellä kuinka pieneen tilaan pinaatti kutistuu
  2. Sekoita munat ja maito.
  3. Vatkaa joukkoon jauhot, suola ja sokeri, jätä turpoamaan.
  4. Sekoita joukkoon pinaatti.
  5. Paista voissa kummaltakin puolelta.
  6. Tarjoa katkarapukastikkeen sekä salaatin kanssa (meillä tällä kertaa ihan vaan mitä kaapista löytyy, eli salaattia, pihalta muutama kirsikkatomaatti, kuva alla, "albiinosuippopaprikoita", ihan tavallista salaattia, oliiviöljyä, balsamicoa, suolaa myllystä ja pippuria).
 Ohjeet katkarapukastikkeeseen:
  1. Ota katkaravut sulamaan.
  2. Silppua yrtit ja sipuli. 
  3. Purista sitruunasta mehu.
  4. Sekoita kaikki ainekset paitsi katkaravut, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
  5. Kun katkaravut ovat sulaneet, lisää nekin.
Tällaisia tuli.

Poika päätti, että hänkin haluaa, eikä suostunut syömään iltapuuroa edes yhtä lusikallista. No, annoin hänen popsia vajaan letun, sitten lettupalasetkin alkoivat lentää lattialle. Huomenna nähdään miten maistui letut katkarapusörsselin kanssa.

Että onko... mums! vai lentääkö lattialle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti