tiistai 5. marraskuuta 2013

Viiden tunnin lihapata

...puolivahingossa, puoliksi käytännön pakosta. Tein ruokaa maanantaiksi sunnuntai-iltapäivänä vauvauinnin ja isäni syntymäpäiväillallisen välissä, enkä ehtinyt kypsentää sitä ohjeen mukaan. Laitoin siis uunin 150 asteeseen ja lihapadan sinne lähtiessämme, ja se oli siellä viisi tuntia, kunnes tulimme takaisin kotiin. Hieman lyhyempikin aika olisi riittänyt, nyt lähes kaikki ylimääräiset nesteet olivat ehtineet haihtua, mutta lihat eivät sentään ehtineet vielä kuivua. Lopputulos oli todella maukas, mutta ei voi muutakaan olla kun lihapata saa rauhassa hautua mausteiden ja juuresten kanssa!

Ohje perustuu Pirkan reseptiin liha-tattipata, mutta muuntelin sekä aineksia että ohjeita aikalailla alkuperäisestä.

Pisteitä itselleni taas kerran (mausteita lukuun ottamatta) 100% suomalaisesta ruoasta. Seuraavan päivän lisukeriisi ei tosin tätä kriteeriä täyttänyt. :-)

Syksyinen sieni-lihapata
4 annosta, aktiivista kokkausaikaa 25 min, kypsennys 1,5-5 t

Ainekset
  • pieni hillopurkillinen kuivattuja sieniä (itse käytin itse toissa syksynä keräämiäni ja punikkitatteja ja mustia torvisieniä, mutta kaupastakin saa kuivattuja sieniä tarvittaessa)
  • 3 dl vettä
  • 600 g lihaa, esim. karjalanpaistilihoja tai naudan paistia paloiteltuna
  • voita tai öljyä paistamiseen
  • 1 tl suolaa
  • reilusti mustapippuria myllystä
  • 2 laakerinlehteä
  • 2-3 isoa sipulia
  • pala lanttua (n. 300 g)
  • 4 isoa porkkanaa
  • puolikas (n. 85 g) aurajuustonpala murennettuna
  • 1/2 tl viherpippureita
  • vettä
Ohjeet
  1. Murskaa sieniä hieman käsin ja liota niitä 3 dl:ssa vettä vähintään tunti. Yön jääkaapissa on myös ok. 
  2. Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistuksen aloittamista.
  3. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.
  4. Kuori ja paloittele sipulit, lanttu sekä porkkanat.
  5. Ruskista lihojen pinta paistamalla ne useassa erässä voissa tai öljyssä, mieluiten valurautapannulla (itse oikaisin ja käytin teflon-pannua, mutta valurauta on ehdottomasti parempi lihaa paistaessa sen varaaman lämmön vuoksi).
  6. Lihojen paistuessa laita muut ainekset (kasvikset, mausteet, homejuusto, sienet liemineen) kannelliseen pataan.
  7. Lisää lihat, kaada vettä kunnes liha ja kasvikset juuri ja juuri peittyvät (kannattaa laittaa hieman vettä paistinpannulle ja liottaa paistoliemet ja rasvat mukaan pataan makua tuomaan).
  8. Paista uunissa padassa kannen alla 150 asteessa, kunnes liha on oikein mureaa - vähintään 1,5 tuntia, korkeintaan 5. Varmista ettei pata kuivu.
  9. Tarjoa riisin, perunamuusin, tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Kohta menossa uuniin




Annos, kera oluen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti