torstai 2. tammikuuta 2014

Veikeää karjalanpaistia kanelitangolla

Tein välipäivinä taas yhtä lihapataa :-), tällä kertaa sovelsin uusimman Glorian Ruoka&Viinin jouluksi tarkoitettua reseptiä. Alkuperäisessä ohjeessa oli hirvenlihaa jota minulla ei ollut, juureksia jotka minulta olivat päässeet loppumaan, sekä turhan paljon suolaa.

Kaneli teki padasta todella herkullista. Alla hieman alkuperäisestä muunneltu versio.


Kanelinen karjalanpaisti
4 annosta, 3,5 tuntia, aktiivista kokkausaikaa 45 min

Ainekset
  • 800 g karjalanpaistilihoja
  • 3 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita
  • mustapippuria myllystä
  • (1 porkkana ja 1 palsternakka jos on)
  • 0,75 l lihalientä riista- tai vasikanlihafondista
  • 1 rosmariininoksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia
  • 1 rkl mustaherukkahyytelöä tai -hilloa
  • 1 kanelitanko
  • 1 rkl Maizenaa
Lisäksi perunamuusia:
  • 1,2 kg perunoita
  • 1 tl suolaa
  • 2-3 dl maitoa
  • muutama reilu nokare voita
  • suolaa maun mukana
Ohjeet
  1. Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön 30-45 min etukäteen.
  2. Kuori ja pilko sipulit. Leikkaa lihoja halutessasi hieman pienemmiksi.
  3. Kuori ja halkaise porkkana ja palsternakka, ja leikkaa 2 cm palasiksi, jos käytät niitä.
  4. Ruskista lihan pinta voissa kuumalla pannulla parissa erässä. Mausta pippurilla. Kuullota sipulit (ja juurekset).
  5. Paistamisen aikana kuumenna lihaliemi. Laita lihat ja sipulit hellanmentävään pataan tai isoon kattilaan.
  6. Lisää muut ainekset, paitsi Maizena.
  7. Anna kiehua hiljalleen 3 tuntia, välillä sekoitellen.
  8. Padan kiehuessa tee muusi. Vaihtoehtoisesti voit antaa padan levätä seuraavaan päivään, jolloin maut voimistuvat ensisestään. Tässä tapauksessa ota kanelitanko pois kun jätät padan lepäämään. Ja tee muusi juuri ennen syömistä.
  9. Muusia varten kuori perunat, leikkaa puoliksi, keitä suolatussa vedessä kypsäksi n. 25 min. Kaada vesi pois, säästä pari desiä. Muussaa perunanuijalla. Lisää keitinvettä ja maitoa kunnes koostumus on sopiva. Lisää voinokareet ja sekoita. Tarkista maku, lisää suolaa maun mukaan.
  10. Suurusta pata halutessasi Maizenalla. Liuota pieneen tilkaan kylmää vettä,  sekoita padan joukkoon, anna kiehua pari minuuttia.
  11. Nauti pata muusin ja täyteläisen punaviinin (vanha Bordeaux / Saint-Emilion, tai voimakas Shiraz).
Mums!


4 kommenttia:

  1. Varmaan erittäin maittava ruoka. Kuitenkin aika kaukana karjalanpaistista. Vaikka nuo kaikki loistavat materiaalit hyväksyisikin karjalanpaistiin kuuluviksi, niin valmistustekniikan osalta karkaa kaikkein kauimmas. Karjalanpaisti on uunissa hauduttamalla valmistettu ruoka. Jos oikein ymmärsin, tämä ruoka valmistetaan liedellä hauduttamalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta! Glorian Ruoka&Viini kuitenkin kutsui alkuperäistä reseptiä, jossa siis täysin sama valmistusmenetelmä, karjalanpaistiksi, joten en muuttanut. Samassa lehdessä tosin oli myös Jouni Toivasen perinteinen Karjalanpaistin ohje, missä lihat paahdettiin 300 asteisessa uunissa, tämän jälkeen laitettiin pataan ja uunin lämpötila laskettiin 80 asteeseen. Täytynee tuotakin kokeilla joku päivä!

      Poista
    2. Ah, kyllä itse asiassa siinäkin reseptissä ruoka käy liedellä, paahtamisen jälkeen lisätään ainekset kattilaan, peitetään kylmällä vedellä ja annetaan lämmetä kunnes kiehuu.

      Poista
    3. Aivan. Jos liemi halutaan kirkkaaksi, on lihat syytä ensin paistaa pannulla. Varsinainen kypsentäminen kuitenkin uunissa.

      Poista