keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Amerikkalainen omenapiirakka

Hups, oli tämä ohje jäänyt pöytälaatikkoon syyskuussa odottamaan julkaisemista.

Kiitos opiskelukaverini isän, sain tehtyä tänä syksynä useamman kerran omenapiirakkaa itse poimituista omenista. Eräänä päivänä teki mieli kokeilla amerikkalaistyylistä peitettyä apple pie'ta, ja suomalaisiin mittoihin ja aineisiin sovitettu resepti löytyikin helposti K-Ruoka -sivustolta.

Tässä resepti toistettuna siltä varalta että joskus häviää toisaalta, vaikken huomattavia modifikaatioita tehnytkään, mitä nyt voin brändi saattoi olla eri, vanilliini vaihtui vaniljaksi ja tehosekoitin sähkövatkaimeksi.

 Amerikkalainen omenapiirakka
 24 cm vuoka, 1 tunti josta aktiivista kokkausaikaa 25 min

Ainekset

Pohja
  • 4 dl vehnäjauhoja (tai yli kunnes taikina on kaulittavan kovaa, itsellä 4 dl ei riittänyt)
  • 2 rkl sokeria
  • 150 g voita
  • 1/2 dl kylmää vettä
Täyte
  • 1 kg (kotimaisia) omenia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1,5 dl sokeria
  • 1,5 rkl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl kanelia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 25 g voita
Lisäksi
  • vaniljakastiketta tai -jäätelöä
Ohjeet
  1. Mittaa jauhot, sokeri ja kylmä rasva kulhoon. Sekoita nopeasti ryynimäiseksi seokseksi sähkövatkaimella. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää vielä jauhoa jos taikina on liian löysää. Anna taikinan levätä muovikelmuun käärittynä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
  2. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuutioi ne ja mausta sitruunan mehulla. Sekoita sokeri, jauhot, kaneli ja vanilliinisokeri keskenään. Sekoita seos omenoiden joukkoon.
  3. Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä, halkaisijaltaan noin 33 cm. Nosta toinen taikinalevy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm), reuna saa ulottua noin 1/2 cm piirakkavuoan reunan yli. (Älä painele taikinaa tiukasti kiinni reunoihin.) Levitä täyte vuokaan ja leikkaa päälle muutama voinokare. 
  4. Nosta toinen taikinalevy kanneksi. Käännä kansilevyn reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin, jolloin reunasta tulee tasainen. Jos haluat piiraasta korkeareunaisen, painele se vielä sormin pohjalevyn kanssa aaltoilevaksi. Pistele piirakan pinta haarukalla. 
  5. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti