torstai 25. helmikuuta 2016

Perinneruokaa: vatruskat Mimmien innoittamina

Kolmevuotias esikoiseni on suuri Mimmit-yhtyeen fani, ja osaa melkein ulkoa heidän ensimmäisen TV-sarjansa, Mimmikodon jaksot, jotka meillä on kaikki DVD:llä. Mimmit on siis kahden siskoksen kansanmusiikkiyhtye lapsille, ja he ovat tehneet mm. Hesarin mielestä viime vuoden parhaan lastenlevyn.

Yhdessä jaksossa Mimmit leipovat vatruskoita, ja esikoiseni on puhunut asiasta mumminsa kanssa usean kerran. Niinpä mummi tuli meille eräänä lauantaina kylään, ja leipoi esikoisen kanssa yhdessä vatruskoita, joita sitten nautittiin lämpiminä munavoin kanssa. Nam!

Mummin ja esikoisen leipomat vatruskat olivat hieman erilaisia kuin mimmien leipomat. Mimmien ohjeen löydät Mimmikodon sivuilta, alla Mummin versio.Vatruskat
Noin 12-15 kpl, noin 80 min, aktiivista kokkausaikaa noin 40 min

Taikina
 • n. 1 kg perunoita, jauhoinen lajike, suolaa keitinveteen
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • 1 kananmuna
 • 1 tl suolaa
Täyte
 • 1,5 dl puuroriisiä, 0,5 tl suolaa keitinveteen
 • 25 g voita
Munavoi
 • 3-4 kananmunaa
 • 50-75 g voita
 • (suolaa maun mukaan)
Ohjeet
 1. Kuori ja keitä perunat. Voit samaan aikaan tehdä kohtia 2. ja 3.
 2. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. 
 3. Keitä kananmunat koviksi. Oma kikkani kananmunien säilymiseen ehjänä on laittaa ne kylmään veteen, sitten hella päälle. Kun vesi kiehuu, ota levy pois päältä mutta jätä kattila kannella peitettynä hellalle, ja anna olla 9 min.
 4. Kaada osa keitinvedestä talteen, ja loppu pois. Anna perunoiden hieman jäähtyä ja muussaa perunanuijalla.
 5. Lisää perunoiden joukkoon muut taikinan ainekset ja sekoita. Jos taikina on kovin hankalasti sekoitettavaa, voit notkistaa hieman keitinvedellä.
 6. Sekoita täytteen ainekset.
 7. Taputtele tai kaulitse jauhotetulla alustalla hyvin jauhotetuin käsin pyöreitä lettuja, noin 10-12 cm halkaisijaltaan. Siirrä ne uunipellille leivinpaperin päälle, ja lisää noin ruokalusikallinen täytettä toiselle puolelle. Taita ympyrät puoliympyröiksi, ja sulje avoin reuna painelemalla.
 8. Paista 250 asteessa n. 10-15 minuuttia uunin keskitasolla.
 9. Nauti munavoin kanssa.
Oli muuten kerrassaan herkullista! Seuraavana aamuna nämä maistuivat erinomaisesti myös aamupalaksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti