maanantai 22. helmikuuta 2016

Vauvanruokavinkkejä, osa 3: puurot sekä hedelmä- ja marjalisukkeet

Hiljattain kirjoitin vauvan itse tehdyistä ruoista osan kaksi, kasvissoseista vauvalle, ja pari vuotta sitten osan yksi, sekalaisia vinkkejä sekä bataatti-kanaruokareseptin.

Tässä seuraa sarjan kolmas osa, jossa keskityn itse tehtyihin puuroihin, sekä hedelmä- ja marjasoseisiin.

Reissussa meillä toki saatetaan syödä valmiita tetrapuuroja, tai sitten jauheesta sekoitettua puuroa, mutta kotona tehdään ennen kaikkea edullisuuden ja ekologisuuden vuoksi vauvallekin puuroja ihan normaaleista hiutaleista.

Pieni vauva kuitenkin herkästi kakoo tavallisia hiutaleita, joten tässä vinkki nro 1: jauha hiutaleita sauvasekoittimella pienemmäksi, n. 1,5 dl kerrallaan, sauvasekoittimen sekoitusastiassa. Voit sitten säilöä hienonnetun hiutaleen muovirasiassa, johon voit maalarinteipillä ja tussilla merkata sisällön ja päivämäärän.

Spelttiä, kauraa, ohraa, ruista, sekä kauraa ja ruista itse jauhettuna


Meillä vauva aloittin puurojen maistelun hieman yli 5 kk iässä. Pieniä määriä puuroa on kätevää tehdä mikrossa, toki pienenpieni kattilakin sopii, jos sellainen löytyy. Mikrossa tehdessä on se ongelma, että tarjoiluastiakin kuumenee, jolloin jäähtyminen kestää pitkään. Jäähdytän puuron kylmässä vesihauteessa laittamalla pienemmän kulhon isompaan - näin se jäähtyy nopeasti. Toinen vaihtoehto on sekoittaa valmiiseen puuroon vaikkapa jääkaapissa jäähdytettyä, pumpattua äidinmaitoa.

Vauvallemme tein aluksi puuroa 1 ruokalusikallisesta jauhettua hiutaletta, johon lisäsin hieman yli puoli desiä vettä. Tämä vaati mikrossa vajaalla teholla n. 2 minuuttia, sekoitin puolessavälissä. Vauva tosin ei parina ensimmäisenä viikkona syönyt tästä määrästä kuin osan, mutta pienempi määrä olisi ollut jo hankala tehdä.

Puuro jäähtymässä vesihauteessa


Neuvolan suosituksesta aloitimme vatsaystävällisestä kaurasta, johon seuraavalla viikolla lisäsimme hieman ohrahiutaleita, sitä seuraavalla ruis-, ja sitten vehnähiutaleita. Tattari, hirssi, speltti ja vaikkapa riisihiutaleet sopivat toki myös. Spelttiä laitoin joukkoon täysjyväjauhoina - jauhoista voi mainiosti myös tehdä puuroja.

Puuron kanssa tarjoilin alun maistelun jälkeen marjoja ja hedelmäsoseita. Yksi mainio lisäke puurolle on mustikkakiisseli, jonka reseptin löydät lopusta. Välillä taas lisäsin puuron joukkoon keittovaiheessa n. 10 jäistä mustikkaa, myöhemmin muitakin kotimaisia marjoja, kuten:
  • puolukka
  • mansikka
  • mustaherukka
  • puna-/valkoherukka
  • karviainen
  • vadelma
  • lakka 
Mikäli käytät ulkomaisia marjoja, keitä ne ensin, noro- ym. virusriskin vuoksi!

Omena- tai päärynäsose on myös helppo tehdä itse, ja sitä voi pakastaa kuten vihannessoseita, jääpalamuotissa sopivia puuropaloja. Resepti löytyy myös lopusta.

Itse tehtyjen soseiden lisäksi vauvamme on saanut puuron joukossa maistella myös kaupan soseita, kuten päärynää, persikkaa, mangoa ja erilaisia sekoituksia. Lisään puuroon esimerkiksi reilun teelusikallisen hedelmäsosetta.

Ruis-kaurapuuroa ja persikkasosetta


Mustikkakiisseli vauvalle ja muullekin perheelle (marjakiisseli, muunneltavissa muillekin kotimaisille marjoille)
15 min

Ainekset
  • 3 dl kylmää vettä
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 2 dl kotimaisia mustikoita tai muita marjoja (tuoreita tai pakastimesta sulatettuja)
  • (sokeria maun mukaan muulle perheelle)

Ohjeet
  1. Mittaa kylmä vesi kattilaan. Vispaa joukkoon perunajauho.
  2. Kuumenna kattilaa hellalla välillä sekoittaen. Kun seos pulpahtaa, ota pois levyltä.
  3. Soseuta mustikat sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Sekoita vesi-perunajauhoseoksen kanssa.
  4. Ota sivuun vauvan osuus. Vauva ei tarvitse sokeria. Muun perheen osuuteen voit halutessasi sitä lisätä.
  5. Kiisseli säilyy vuorokauden tai pari jääkaapissa vaikkapa muovirasiassa kannella peitettynä, voit tarjoilla sitä myöhemminkin.
Kohta pulpahtaa

Valmis kiisseli

Seuraavaa omenasosetta meillä ei valitettavasti yleensä jää pakastettavaksi, vaikka se olisikin helppoa. Kolmevuotias esikoinen pitää soseesta niin paljon, että syö samantien kaiken, mikä vauvalta jää yli. :-)

Omenasose tai päärynäsose vauvalle (ja isoveljelle)
15 min

Ainekset
  • Kolme (kotimaista tai luomu-) omenaa tai päärynää
  • 1/2 dl vettä
Ohjeet
  1. Mikäli sinulla on sosemylly, omenoita (päärynöitä) ei tarvitse kuoria, pese ne vain huolellisesti. Muussa tapauksessa kuori hedelmät. 
  2. Leikkaa hedelmät lohkoiksi ja poista siemenkodat.
  3. Keitä kattilassa hedelmälohkoja ja vettä pienellä lämmöllä noin 15 min, kunnes niiden rakenne pehmenee.
  4. Soseuta sosemyllyn avulla, siivilän läpi perunanuijalla tai sauvasekoittimella (mikäli kuorit hedelmät).
  5. Anna jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi puuron kanssa, tai pakasta jääpalamuoteissa.
Syksyisin (kun on hyvä omenavuosi) teen isomman satsin omenasosetta pakkaseen koko perheelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti