torstai 11. helmikuuta 2016

Vauvanruokavinkkejä osa 2: vihannekset 4-7-kuiselle

Kuopuksemme on siinä iässä, että keittiössämme on taas vauvanruokatehdas. Julkaisinkin yhden vauvanruokavinkkipostauksen jo pari vuotta sitten, ja nyt ajattelin jatkaa sarjaa.

Osan 3, puurot sekä hedelmä- ja marjasoseet, löydät täältä.

THL uusi hiljattain myös lapsiperheiden ruokasuositukset, ja tarkoitus on yrittää antaa vinkkejä, jotka eivät ole niiden kanssa ristiriidassa. Keskityn tässä kuitenkin nyt käytännön vinkkeihin.

Aloitetaan kasvissoseista, niillä kuin yleensä ruokailu aloitetaan. Itse tehdyt kasvissoseet tulevat paljon edullisemmiksi, ekologisuudesta en tiedä verrattuna suurissa määrissä tehtyihin teollisiin soseisiin, mutta kertyypä ainakin vähemmän roskaa, ja halutessa voi tehdä soseita juuri niistä lähi-luomu-kausivihanneksista joista haluaa. Tarkoituksenani on antaa lapsen soseiden lisäksi sormiruokailla, kunhan hän oppii ensin istumaan syöttötuolissa. Toistaiseksi hieman alle puolivuotias lapsi (aloitimme aikaisin kiinteät neuvolan ohjeistuksen mukaan vauvan alhaisen painon vuoksi), syö sitterissä, kylässä myös sylissä.

Ensimmäinen hankintani vauvanruokiin liittyen oli sauvasekoitin. Toki meillä oli tehosekoitin ennestään, itse asiassa kaksi, mutta sauvasekoitin on kätevä, kun sillä soseuttaa suoraan kattilassa - vähensi tiskin määrää.





Porkkanaa, bataattia ja parsakaalia

Kuopuksemme aloitti ruokailun seuraavalla listalla järjestyksessä:
  • bataatti
  • peruna
  • porkkana
  • parsakaali
  • kukkakaali
  • maissi (koska joku purkkiruoka piti testata reissujen varalta, mutta voisi sitä itsekin tehdä), 
  • palsternakka (perunan seassa), 
...joita sitten seuraavat viljat, marjat ja hedelmät ja muut tuotteet. Kesäkurpitsa, herne, tomaatti ovat myös varteenotettavia vaihtoehtoja, mutta eivät satu olemaan sesonkituotteita nyt talvella.
Keitän vihannekset mahdollisimman pienessä määrässä vettä kannen alla, tai höyrytän kypsiksi, minkä jälkeen kaadan osan nesteestä toiseen astiaan ja soseutan. Lisään keitinvettä kunnes sose on sopivan löysää.

Jääpalarasiat ovat varsin käteviä alkuun, kun vauva syö vielä pieniä määriä. Jaa valmis sose jääpalarasioihin, jäähdytä, peitä kelmulla ja pakasta. Tarvittaessa kelmuun voi maalarinteippiin kirjoittaa vielä sisällön. Näistä on sitten helppo tehdä erilaisia ruokayhdistelmiä: parsakaali-bataatti, peruna-porkkana, kukkakaali-porkkana jne. Sulatus hoituu kulhossa mikrossa tai vesihauteessa. Lämmityksen jälkeen lisään joukkoon pienen lorauksen rypsiöljyä. Suositusten mukaan tämä ei ole yleensä tarpeen, koska äidinmaidossa/korvikkeessa on riittävästi rasvaa, mutta meille tätä suositeltiin johtuen vauvan alhaisesta painosta.

Kun ruokamäärät kasvavat, suosin 2,5 desin pakasterasioita, joihin laitan 1-2 dl sosetta, iästä riippuen. Niitä mahtuu paljon pieneen tilaan, ja niihin mahtuu sopiva määrä ruokaa. Niitä kannattaa ostaa vaikkapa 10-20, jolloin ei ihan joka toinen päivä tarvitse olla tekemässä vauvanruokia. Joka kerta kun teen ruokaa, laitan myös saman päivän ja seuraavan päivän soseet suurinpiirtein samankokoisiin Crème brûlée -kulhoihin suoraan jääkaappiin, toki mikä vaan muukin kulho käy, nämä nyt sattuvat olemaan käytännöllisen kokoisia. Pakastimeen tulevat rasiat kannattaa merkata maalarinteipillä ja tussilla sekä sisältö että päivämäärä, esim. "peruna-porkkanasose, 11.2.2015". Kannattaa säilyttää rulla ohutta maalarinteippiä sekä tussi vaikka keittiön laatikossa, jotta näitä ei joka kerta tarvitse etsiä. Jotkut suosivat Minigrip-pusseja, mutta omasta mielestäni ruoan laittaminen niihin on turhan sottaista puuhaa, ja niistä tulee myös turhaa roskaa.

Kotoisen vauvanruokatehtaan merkintäosasto

Kuten edellisessä vauvanruokapostauksessa kirjoitin, peruna kannattaa keittää eri kattilassa ja soseuttaa perunanuijalla, koneellisesti siitä tulee liisteriä. Yhdistän perunan ja kasvikset vasta soseuttamisen jälkeen, ellei sitten perunan määrä ole todella pieni muihin aineksiin verrattuna.

Vauvalle saa helposti ruokaa samalla kun muulle perheelle, kunhan jättää suolan pois kattilasta, ja lisää sen vaikkapa bataattisosekeittoon vasta kun vauvan osuus on otettu pois.

Aion tehdä toisen postauksen hedelmä- ja marjasoseista ja kiisseleistä sekä puuroista, ja erikseen muista ruoista, kunhan ehdin. Päivitän linkin sitten tähän.

Mitä vinkkejä teillä on vauvan soseisiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti